#RunEveryDay

CHILLI PAPRIČKY



Chilli papričky obsahují látku zvanou kapsaicin, která dává papričkám jejich charakteristický mírně až intenzivně pálivý výraz.
Kapsaicin je jedna z hlavních složek účinná pro zdraví, ale i pálivost.
Kapsaicin je spojován ve spojitosti s kloubními problémy,
vysokým cholesterolem, lupenkou a cukrovkou.

Snížení cholesterolu přírodní cestou

Pálivé chilli papričky snižují hladinu cholesterolu v krvi, hladinu triglyceridů a agregaci krevních destiček. Zároveň zvyšují schopnost těla rozpouštět fibrin, což je látka způsobující tvorbou krevních sraženin.
Kultury, kde se feferonky používají ve velké míře mají mnohem menší výskyt srdečního infarktu, cévní mozkové příhody a plicní embolie.
Kořeňte si jídlo chilli papričkami. Získáte jednu z nejsilnějších potravinových zbraní na planetě zemi.

Zánět dutin

S využitím chilli se zánět dutin stane banalitou.
Kapsaicin totiž nepřímo působí na hlen – podporuje odtok hlenu z nosní dutiny a ulehčuje odkašlávat.
Rakovina prostaty
Studie zveřejněná 15. března 2006 v Cancer Research.
„Kapsaicin způsobuje programovou smrt obou základních typů buněk při rakovině prostaty.“
Dávka účinná pro pokusná zvířata byla 400 mg kapsaicinu, třikrát týdně.
Chilli papričky, které u nás konzumujeme obsahují asi čtvrt procenta kapsaicinu.
Abychom do sebe dostali účinnou dávku, museli bychom sníst každý den jednu chilli papričku. A to není nereálné.

Žaludeční vředy

Chilli papričky mají zlou pověst v souvislosti s žaludečními vředy. Vše je jinak. Nejen, že žaludeční vředy nezpůsobují, ony mu dokonce zabraňují.
Zabíjejí bakterie, které nevědomky sníme v potravě.

Hubnutí

Konzumací chilli papriček rozpohybujete v těle proces zvaný termogeneze, čímž tělo začne produkovat větší teplo, což se pro nás rovná více vydané energie a z toho plyne úbytek nežádoucího tuku, protože ten se nejefektivněji spaluje v klidu, když ležíte na kanapi.
Takže ten, kdo nechce cvičit, bude sedět na pohovce a místo brambůrek se začne cpát chillim. Trošku drastická metoda, ale určitě bude fungovat.

Cukrovka

Tradááá, stačí jedna pálivá potvůrka a máte půl problému vyřešeno.
Přidávejte pravidelně jednu chilli papričku do jídla a sledujte ten zázrak. Klesne vám hladina krevního cukru a je dokonce možné, že vám vysadí i léky.
Teda aspoň to tvrdí australští vědci z Clinical Nutrition, kteří tuto informaci publikovali v roce 2006 v Amercian Journal.
Kromě kapsaicinu, chilli obsahuje antioxidanty včetně vitamínu C a karotenoidů, což může rovněž přispět ke zlepšení regulace inzulínu.
Takže prozatím si pamatujte jednu důležitou věc. Do každého jídla přidejte špetku chilli.
Vaše tělo bude potřebovat menší dávky inzulinu, a bude jej efektivněji využívat.

Čerstvé chilli papričky musejí mít živou, lesklou a sytou barvu jako na obrázku. Jejich povrch musí být pevný a napjatý. Stonky by měli vypadat svěží, ne jak kdyby tam ležely půl roku. Žádné trhliny! Neberte ani měkké a pomačkané.
Při nákupu sušených chilli papriček si vybírejte ty, se sytou barvou. Pamatujte na jedno zásadní pravidlo – pokud chilli paprička ztratí svoji barvu, ztratí svoji chuť, ztratí tím i svoji účinnost.
Neukládejte chilli papričky do igelitových pytlíků. A to jako nikdy! Vede to k hromadění vlhkosti, což způsobuje rychlejší kazivost.
Čerstvé papričky mohou být zavěšeny na slunci, kde postupně uschnou.
Po usušení s nimi pracujte jako s pepřem. Umelte z nich čerstvě mleté chilli, kdykoliv budete potřebovat.