Selen
Selen je pro organismus jedním z velmi potřebných stopových prvků. Jeho účinek
zasahuje do mnoha fyziologických i biochemických pochodů v živých organismech, v dnešní době je mu odbornou veřejností věnována zvýšená pozornost.
Selen patří mezi mikroprvky, v našem těle je obsaženo cca 10-15 mg. Ze všech minerálů je považován za nejaktivnějších složku antioxidační a antiradikálové ochrany našeho organismu – tohoto efektu můžeme skvěle využít nejen v souvislosti s naším zdravím, ale i při zvýšené fyzické činnosti.
O selenu můžeme říci, že posiluje imunitu a pomáhá udržovat zdravý
cévní systém. Je účinnou zbraní proti mnoha chorobám, především proti rakovině,
artritidě, ateroskleróze, jeho nedostatek u mužů je např. dáván do souvislosti s poškozením jejich reprodukční funkce. Je součástí struktury antioxidačních enzymů (glutathion peroxidáza), dloluhodobý dostatek v těle může zpomalovat procesy stárnutí, společně s vitamínem E pomáhá z těla vylučovat některé jedovaté kovy - rtuť, olovo a kadmium (jsou jejich antagonisty).
Nás bude tradičně zajímat možnost využití tohoto prvku při sportu - obecně může selen zabránit oxidaci tuků v buněčných membránách a tím zamezit poškození buněk svalstva a tkání, které jsou v důsledku fyzického zatížení jiných částí těla méně prokrveny a ohroženy oxidativním stresem. Navíc se jeho nedostatek projevuje svalovou slabostí a únavou, což jsou všechno faktory, se kterými by měl sportovec při systematickém zatížení počítat.
Jeho obsah v potravě závisí na mnoha faktorech, nejvýznamnější je koncentrace v půdě. Protože ale množství selenu v půdě silně kolísá, obilniny a jiná rostlinná strava mohou být na různých místech světa výborným nebo také naprosto nedostatečným zdrojem selenu. Konkrétně Česká republika patří k zemím, jejíž obyvatelé mají velmi nízkou hladinu selenu v krvi (jeho denní příjem je odhadován na 25-45 μg), proto je vhodné (nejen u sportovců) tento prvek cíleně doplňovat.
Chytré zdroje říkají, že nejvydatnějšími zdroji selenu jsou mořské ryby, mořské řasy,
ledviny, maso, vejce, para ořechy, obecně celozrnné výrobky, nejchudším naopak
ovoce a zelenina. Doporučený denní příjem by se měl pohybovat kolem 100 μg
Vzhledem k tomu, že se selen ukládá v tkáních, může být proto předávkován - nadměrné dávky (cca 20x vyšší než je doporučená denní dávka) se např. projevují česnekovým pachem z úst.
V doplňkové výživě se nejčastěji kombinuje s vitamínem E, organická forma tohoto prvku se chlubí prakticky 100% vstřebatelností.