Vitamín E

Vitamín E je velmi silným antioxidantem rozpustným v tucích.
Chemicky je směsí čtyř tokoferolů – alfa, beta, gama a delta, z nichž nejúčinnější je alfa-tokoferol, který je v přírodních zdrojích také nejvíce rozšířen.
O vitamínu E se hovoří jako o jednom z nejdůležitějších antioxidantů vůbec. Jeho schopnosti jsou velmi široké - chrání buněčné membrány před lipoperoxidací, má antiagregační účinky, celkově se o něm tvrdí, že má schopnost brzdit procesy stárnutí buněk (má výrazné regenerační účinky), podporuje činnost pohlavních žláz, svalů, nervů a jater.
Jeho význam u sportovců je obrovský – spolupodílí se na zlepšení krvetvorby, zastává v organismu důležitou funkci v procesu přeměny bílkovin, sacharidů a tuků.
Potřeba vitamínu E v organismu stoupá při vyšší konzumaci nenasycených mastných kyselin, poúrazových stavech nebo zvýšené fyické zátěži, kdy dochází ke zvýšenému okysličování organismu a tím oxidačnímu stresu.
Tokoferoly velmi dobře snižují srážlivost krve a jsou vhodné i na snižování krevního tlaku. Mají obecně tendence omezovat bolestivé zánětlivé stavy v kloubech a šlachách, při hojení ran např. zabraňují tvorbě hrubých jizev (informace se může hodit běžcům při urychlení hojení otevřených ran nebo puchýřů způsobených fyzickým přetížením).
Pozornost zvýšenému příjmu této látky by měli mj. věnovat všichni, kteří pijí ve větším množství chlorovanou vodu z vodovodu.
Doporučený denní příjem vitamínu E se pohybuje v rozmezí 12-15 mg, u sportovců ale stoupá až ke 100 mg.
Vzhledem k tomu, že se vitamín E řadí do skupiny lipofilních látek, mají tyto schopnost být v těle ukládány po delší dobu (v játrech vitamin A a D, omezeně K, v tukové tkáni vitamin E) a způsobovat stavy hypervitaminózy.
U přírodních forem tokoferolů však tyto stavy popsány nebyly, je možné naprosto bezpečně užívat i dávky mnohanásobně vyšší než je jeho doporučené denní množství.
Naopak při jeho nedostatku (hypovitaminóze) se zkracuje doba přežívání erytrocytů, která se projevuje jako anémie, na toto by měli myslet nejen sportovci.
Dále při jeho nedostatku mohou vznikat neurologické poruchy nebo svalové dystrofie.
V doplňkové výživě se často kombinuje se selenem.
Orientační množství vitaminu E (v mg) v některých potravinách (100g) (podle Mandžukové, 2005)
Potravina množství vitaminu E
Slunečnicový olej 95,0
Avokádo 3,2
Sójový olej 70,0
Papriky 3,0
Slunečnicová semena 37,0
Chřest 2,5
Pšeničné klíčky 27,0
Máslo 2,2
Lískové oříšky 25,0
Špenát 2,0